Een nieuwe rol in een veranderde markt

Aangenaam, Francine

Een nieuwe rol in een veranderde markt

Grote ontwikkelaars hebben vaak geen contact met de markt. Daarnaast merk ik dat ze momenteel ook de grote projecten simpelweg niet gefinancierd krijgen. Ik verwacht daarom dat er hele nieuwe ontwikkelingen zullen ontstaan. Op prachtige plekken, zoals de spoorzones in de steden, willen mensen heel graag wonen. Als je voor zo’n gebied bijvoorbeeld dertig individuele bewoners bij elkaar krijgt en die tot een collectief opdrachtgeverschap laat komen, worden er weer dingen mogelijk. Dan ontstaan de grachtengordels van deze tijd. 

 

01
03
francinehouben.jpg

Francine Houben Directeur bij Mecanoo Architecten

Datum 2 januari 2015

Naar de website

Een grotere rol voor Kalliste

Kalliste is een prima club die binnen dat soort initiatieven een grote rol zou kunnen spelen door als professionals dat proces te begeleiden. Dat zou een enigszins andere rol zijn voor Kalliste, maar dat is niet vreemd en hun expertise op het gebied van intensieve binnenstedelijke projecten zou er goed van pas komen.

De maatschappij verandert en ook de rol van ons als architecten is voortdurend aan verandering onderhevig. De architect levert niet meer alleen het ontwerp. In een meer hybride proces vervullen we als architect de rol van regisseur en scenarioschrijver. We zijn steeds meer de partij die met ideeën, beelden, sferen, maquettes en tekeningen onderzoekt wat de opdrachtgever eigenlijk wil. Daarnaast is architectuur natuurlijk ook veel meer dan het ontwerpen van dat gebouw. Bij een project als ‘De Wereld’ of ‘Hof van Heden’, dat we samen met Kalliste gedaan hebben, zie je heel goed dat het een samenspel is van onder meer stedenbouw, landschapsinrichting en interieur, waarbij we nadrukkelijk gezocht hebben naar het geheim van de locatie. Daar zijn we samen met Kalliste heel erg goed in geslaagd.