KALLISTE HOUTBOUW

Aan de rand van de jonge wijk Meerhoven in Eindhoven realiseren we, samen met onze bouwzus Giesbers Ontwikkelen en Bouwen (Wijchen) en overige projectpartners, het innovatieve project ‘PUUR Wonen’. Het eerste grootschalige houtbouwproject in Nederland, waarbij het casco van maar liefst 56 woningen volledig in Cross Laminated Timber (CLT) wordt uitgevoerd. Dit maakt het voor alle betrokkenen, zowel gemeenten, woningcorporaties als de uiteindelijke bewoners, een uniek en duurzaam project op gebied van CO2-reducerend en circulair bouwen.

KANSEN VOOR DE TOEKOMST
Vanuit actuele ontwikkelingen, houtbouwkennis uit het buitenland en onderzoeken van TNO en TU Eindhoven is ‘PUUR Wonen’ tot stand gekomen. Gezondheid, natuur, circulariteit en energie vormen de kern van dit project. Duurzaam biobased bouwen met hout en het ontwikkelen en behouden van gezonde, natuurlijke woon- en leefomgevingen bieden gemeenten, woningcorporaties en de uiteindelijke bewoners kansen voor de toekomst. Samen met onze partners streven we het gemeenschappelijke doel na om duurzaam wonen mogelijk te maken en de impact op onze aarde te beperken, zonder dat de bewoner inlevert op kwaliteit en comfort. 

MINIMALE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK
Uniek aan dit project is dat zowel de casco-constructie, vloeren als gevels volledig worden uitgevoerd in gecertificeerd CLT. Dit is gemaakt van een makkelijk bewerkbare houtsoort, die ook sterk en licht van gewicht is. De hoeveelheid hout die gebruikt wordt in dit project (circa 2800m3) groeit in minder dan 2 uur weer aan in de Europese bossen, waar CLT Profi het CLT-hout vandaan haalt. Het hout van deze woningen slaat zo’n 1.700 ton CO2 op. Dat is gelijk aan de uitstoot van 14,6 miljoen km aan uitlaatgassen van middenklasse auto’s! Door nieuwe bosgroei te stimuleren, neemt de CO2-opslag verder toe, waarmee we de natuur een handje helpen.

CIRCULAIR BOUWEN EN WONEN
Iedere eengezinswoning in dit project bestaat uit 70% circulair materiaal. Al bij het projectontwerp is rekening gehouden met het hergebruik van grondstoffen en materialen. Zo zijn de daken bedekt met circulaire bitumen (citumen) en zijn alle huizen grotendeels demontabel en recyclebaar. Deze groene gedachte is ook doorgetrokken in de bouwfase. In de bouw zelf wordt onder andere gebruik gemaakt van stroom die is opgewekt door zonnepanelen, elektrische bouwkranen en al het verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. Alles wat niet elektrisch is, draait bovendien op biodiesel. Hoe puur wil je het hebben?

VOORDELEN HOUTBOUW
In een CLT-woning voel je je gewoon lekkerder! De belangrijkste voordelen van houtbouw op een rijtje:

 • Hout zorgt voor een gezonder leefklimaat en heeft positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van de mens.
 • Hout is een ‘ademend’ natuurproduct en zorgt daardoor voor een prettig en comfortabel gevoel.
 • Hout zorgt voor een gebalanceerde luchtvochtigheid en vochtregulering.
 • Hout is hypoallergeen. Het geeft minder stof en is dus zeer geschikt voor mensen met een luchtwegaandoening.
 • Goede thermische en akoestische eigenschappen.
 • Brandveilige toepassing door lage warmtegeleiding en brandwerende afwerking.
 • Hout is onderhoudsvriendelijk.
 • Snellere bouwtijd dan bij traditionele steenbouw.


NATUURLIJKE (BE)LEEFOMGEVING
Meerhoven kenmerkt zich door een groen karakter. Daarom belasten we de locatie zo min mogelijk, houden we rekening met de natuur en versterken we de biodiversiteit in de omgeving. Dit heeft tot doel een optimaal en natuurlijk leefgebied te creëren voor mens én dier. Dat doen we op de volgende manieren:

 • Hergebruik van de aanwezige ruimte: wat is er al, welke materialen kunnen we recyclen?
 • De omgeving wordt voorzien van bloemrijk grasland met een gezonde mix van inheemse beplanting en poelen.
 • Slechts 23% van het buitengebied is verhard, waarvan 90% bestaat uit halfverharding.
 • Infiltratie regenwater gebeurt door middel van het groen, poelen, wadi’s, halfverharding en regentonnen.
 • De buurt is voorzien van 40 nest- en vogelkasten voor o.a. de gierzwaluw.

EEN MODELWONING BEZOEKEN?

Ben je als initiatiefnemer of beleidsmaker enthousiast geworden over houtbouw en wil je circulair bouwen en wonen stimuleren in eigen regio? Ontdek alle mogelijkheden tijdens een bezoek aan onze PUUR-modelwoningen! Als specialist in houtbouw vertellen we graag meer over dit unieke en innovatieve project. Vul onderstaand formulier in om een vrijblijvende bezichtiging aan te vragen.