Stedebouw & Architectuur heeft een mooi artikel geschreven over de manier waarop PUUR Wonen gebouwd wordt uit een casco van massief hout, genesteld in een natuurinclusieve omgeving. Het artikel is geplaatst op de website www.stedebouwarchitectuur.nl, op de website van Duurzaam Gebouwd én in de Innovatiecatalogus, weke jaarlijks wordt uitgegeven als co-productie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd.

Lees het hele artikel hier.

In het magazine Eindhoven Business lees je onder andere over de oorsprong van Kalliste en waarom wij zo enthousiast worden van deze manier van bouwen. Lees het hele artikel hier.

KALLISTE BOUWT MET HOUT

Kalliste realiseert, samen met haar projectpartners, het eerste woningbouwproject waarbij de woningen een casco hebben van massief hout!

Alle 56 bijzondere Parkwoningen van het project PUUR Wonen te Meerhoven (Eindhoven), worden daarmee op een milieuvriendelijke, CO2 verminderende en circulaire manier gebouwd.

Milieuvriendelijk & CO2 verminderend
De elementen voor PUUR worden op maat geleverd door de Oostenrijkse firma Binderholz, die eigen bosbouwgebieden beheert. De hoeveelheid houd die in PUUR wordt verwerkt (2.800 m3) groeit in de Oostenrijkse bossen in minder dan twee uur weer aan.
Door het gebruik van kruislaags verlijmd hout (Cross Laminated Timber of CLT) voor het casco, is de CO2 uitstoot veel lager dan bij een conventionele bouwwijze waarbij beton of kalkzandsteen wordt gebruikt.  Voor de productie van kruislaags gelijmd hout is slechts weinig energie nodig, waardoor het productieproces relatief schoon is. Daarbij onttrekken bomen CO2 uit de lucht, terwijl de productie van cement juist veel CO2 uitstoot veroorzaakt.

Woongenot
Kruislaags verlijmd hout remt warmteoverdracht, is brandveilig en geluiddempend. Doordat hout ook een zeer goed vochtregulerend vermogen heeft, blijft de luchtvochtigheid altijd op een relatief constant en laag niveau (beter voor onze luchtwegen). 
Hout heeft dus ook een positieve invloed op het welbevinden van de mens en daardoor op zijn gezondheid.

Circulaire bouwwijze
Het kruislaags, met formaldehyde-vrije lijm, verlijmde vurenhout, heeft als basis een hernieuwbare en herbruikbare grondstof uit duurzaam geproduceerde bossen in Oostenrijk, voorzien van een PEFC certificaat.

De afwerkvloer in de woningen wordt ‘los’ op het hout aangebracht, zodat het casco gemakkelijk gedemonteerd kan worden. Bij de planuitwerking is rekening gehouden met de uitgangspunten van Madaster, zodat er materiaalpaspoorten gemaakt kunnen worden.
Madaster is het online register voor de materialen, producten en elementen die in vastgoed zijn toegepast. Het verrijkt gegevens, genereert materiaalpaspoorten voor gebouwen en geeft inzicht in de financiële en circulaire waardering, toxiciteit en het hergebruik-potentieel van vastgoed.