Thomas Kemme, partner bij: Son - Sonse Haag

Thomas Kemme; architect Sonse Haag, Son

“We hebben de consument opgezocht en de bomen juist ontweken”

Het was een geweldige uitdaging. Toen de A50 geopend werd veranderde de oude provinciale weg door Son en Breugel in een soort van ‘boslaan’. Er ontstond ruimte om in de bosrand langs de weg dertig woningen te realiseren, maar die ruimte was zeer beperkt. Als wij in de maquette de boompjes plaatsten, prikkertjes met een bolletje er op, lukte het niet om de woonblokjes daar tussen te schuiven. We hebben uiteindelijk als architectenbureau een verkavelingsplan gemaakt waarbij we de bomen echt ontweken hebben en waarbij we ook nog rekening hielden met het geaccidenteerde terrein.

Samen met Kalliste hebben we de plannen vervolgens in woonworkshops voorgelegd aan potentiële kopers. Daarbij kwam er heel veel informatie naar voren waarmee we goed verder konden. Zo bleek dat een royaal dwars-geplaatste trap de huizen te groot maakte, en daardoor financieel onhaalbaar. Maar uiteindelijk hebben we een skyline neer kunnen zetten, waar doorheen het bos heel goed zichtbaar blijft in het straatbeeld. Dat gaf deze nieuwbouwwijk al direct grote kwaliteit. Het is heel goed is dat Kalliste direct opdracht gaf om alle opties die mogelijk zijn mee te ontwerpen. Zo zie je dat ook alle aanpassingen en uitbreidingen prachtig passen in het plan.

Op dit moment is parcellering haast een toverwoord in de architectuur. Hier is dat toen al op een vrij strikt gereguleerde manier toegepast, met een prachtig resultaat. Kalliste heeft er voor gekozen om de woningen uiteindelijk door drie architecten te laten tekenen in drie verschillende kleuren baksteen. Zo werden uiteindelijk dertig woningen in vijf typen en ruim veertig varianten ontworpen. Uniek daarbij was dat toekomstige bewoners een woning mochten kiezen voor hun kavel. Deze woning verdween daarmee ook direct uit het aanbod. Zo bestaat de hele Sonse Haag uit allemaal zorgvuldig op elkaar afgestemde unica’s. Bijzondere woningen in aarde-tinten die fraai verouderen en zich prachtig voegen in het bos.