Houtbouw

Houtbouw

Kalliste

Houtbouw

Uit een recent verschenen rapport van de VN blijkt dat bijna 40% van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door de bouw. De komende jaren staat onze branche voor een uitdaging, want er moeten minder schadelijke stoffen worden uitgestoten en om de woningnood op te lossen moeten er meer huizen komen. 

Daarom zetten wij grote stappen naar een klimaatneutrale toekomst en heeft houtbouw wat ons betreft de toekomst. Het zorgt namelijk niet alleen voor een versnelde, betaalbare woningbouw, maar draagt ook bij aan een duurzame wereld, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. 

In ons woonconcept houtbouw wordt het casco van woningen volledig in Cross Laminated Timber (CLT) uitgevoerd. Dit maakt het voor alle betrokkenen (zowel gemeenten, woningcorporaties als de uiteindelijke bewoners) een uniek en duurzaam woonconcept op gebied van CO2-reducerend en circulair bouwen.

 

logo_natuurlijkhout.png

Deze film is gemaakt in opdracht van Kalliste.

Deze film is gemaakt door New Energy TV in opdracht van Transitieteam Circulaire Bouweconomie en in samenwerking met RVO.
Het bijbehorende artikel lees je hier.

01
06

Kansen voor de toekomst

Uniek aan dit project is dat zowel de casco-constructie, vloeren als gevels volledig worden uitgevoerd in gecertificeerd CLT. Dit is gemaakt van een makkelijk bewerkbare houtsoort, die ook sterk en licht van gewicht is. De hoeveelheid hout die we gebruiken groeit in enkele uren weer aan in Europese bossen, waar CLT Profi het CLT-hout vandaan haalt. Het hout van deze woningen slaat CO2 op, waardoor we bijdragen aan het verminderen van CO2 in de lucht. Door nieuwe bosgroei te stimuleren, neemt de CO2-opslag bovendien verder toe, waarmee we de natuur een handje helpen. 

Minimale ecologische voetafdruk

Vanuit actuele ontwikkelingen, houtbouwkennis uit het buitenland en onderzoeken van TNO en TU Eindhoven is dit woonconcept tot stand gekomen. Gezondheid, natuur, circulariteit en energie vormen de kern van dit project. Duurzaam biobased bouwen met hout en het ontwikkelen en behouden van gezonde, natuurlijke woon- en leefomgevingen bieden gemeenten, woningcorporaties en de uiteindelijke bewoners kansen voor de toekomst. Samen met onze partners streven we het gemeenschappelijke doel na om duurzaam wonen mogelijk te maken en de impact op onze aarde te beperken, zonder dat de bewoner inlevert op kwaliteit en comfort.  

Circulair bouwen en wonen

Iedere eengezinswoning in dit project bestaat uit 70% circulair materiaal. Al bij het projectontwerp is rekening gehouden met het hergebruik van grondstoffen en materialen. Zo worden de daken bedekt met circulaire bitumen (citumen) en zijn alle huizen grotendeels demontabel en recyclebaar. 

Deze groene gedachte wordt ook doorgetrokken in de bouwfase. We maken onder andere gebruik van stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen, van elektrische bouwkranen en recyclen al het verpakkingsmateriaal. Alles wat niet elektrisch is, draait op biodiesel. Hoe puur wil je het hebben?  

Natuurlijke (be)leefomgeving

We belasten de locatie zo min mogelijk, houden rekening met de natuur en versterken de biodiversiteit in de omgeving. Zo creëren we een optimaal en natuurlijk leefgebied voor mens én dier. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Hergebruik van de aanwezige ruimte: wat is er al, welke materialen kunnen we recyclen?
  • We voorzien de omgeving van bloemrijk grasland met een gezonde mix van inheemse beplanting en poelen.
  • We verharden slechts 23% van het buitengebied. 90% hiervan bestaat uit halfverharding.
  • Infiltratie van regenwater gebeurt door middel van het groen, poelen, wadi’s, halfverharding en regentonnen.
  • De buurt wordt voorzien van nest- en vogelkasten voor o.a. de gierzwaluw.

Enthousiast geworden?

Een modelwoning bezoeken?

Ben je als initiatiefnemer of beleidsmaker enthousiast geworden over houtbouw en wil je circulair bouwen en wonen stimuleren in eigen regio? Ontdek alle mogelijkheden tijdens een bezoek aan onze PUUR-modelwoningen! Als specialist in houtbouw vertellen we graag meer over dit unieke en innovatieve project. Vul onderstaand formulier in om een vrijblijvende bezichtiging aan te vragen.

Neem direct contact op

Voordelen en feiten

Waarom Kalliste Houtbouw?

Gezonder leefklimaat

Hout zorgt voor een gezonder leefklimaat en heeft positieve effecten op de fysieke en mentale gesteldheid van de mens. 

Natuurproduct

Hout is een ‘ademend’ natuurproduct en zorgt daardoor voor een prettig en comfortabel gevoel.

Goede luchtvochtigheid

Hout zorgt voor een gebalanceerde luchtvochtigheid en vochtregulering.

Hypoallergeen

Hout is hypoallergeen. Het geeft minder stof en is dus zeer geschikt voor mensen met een luchtwegaandoening. 

Goede materiaaleigenschappen

Hout heeft goede thermische en akoestische eigenschappen. 

Brandveilig

Hout heeft een brandveilige toepassing door de lage warmtegeleiding en de brandwerende afwerking.

Onderhoudsvriendelijk

Hout is onderhoudsvriendelijk, vormvast, beschermt tegen insecten en is resistent tegen het Nederlandse weer en tegen houtrot.   

Snellere bouwtijd

Snellere bouwtijd dan bij traditionele steenbouw, doordat het op een industriële wijze wordt geassembleerd en er meer mensen tegelijkertijd aan het werk zijn.